Опис и анализа на рачен лебдечки топчест вентил

Рачниот топчест вентил, вентилот за пеперутка и вентилот за приклучок се ист тип на вентил. Разликата е во тоа што затворачкиот дел на топчестиот вентил е топка, која ротира околу централната линија на телото на вентилот за да постигне отворање и затворање. Топчестиот вентил главно се користи за отсекување, дистрибуција и промена на насоката на проток на медиумот во цевководот. Топчестиот вентил од три дела е нов тип на вентил кој е широко користен во последните години. Овој тип на вентил генерално треба да се инсталира хоризонтално во цевководот.
Floating Ball Valve
Прирачникот за пловечки топчест вентил на компанијата за вентили Нов Јужен Велс има добри перформанси на запечатување. Заптивниот прстен на топчестиот вентил е претежно изработен од еластични материјали како што се тефлонски (RPTFE, NAYLON, DEVLON, PEEK итн.). Структурата за мека запечатување е лесно да се обезбеди запечатување, а како што се зголемува средниот притисок, силата на запечатување на топчестиот вентил се зголемува. Заптивката на стеблото е доверлива. Кога топчестиот вентил се отвора и затвора, стеблото на вентилот само се ротира и не се движи нагоре и надолу. Заптивката за пакување на стеблото на вентилот не е лесно да се оштети. Силата на заптивање на обратната заптивка на стеблото на вентилот се зголемува со зголемувањето на средниот притисок. Бидејќи тефлонскиот вентил и другите материјали имаат добри својства за самоподмачкување, оштетувањето од триење со топката на топчестиот вентил е мало, а топчестиот вентил има долг работен век. Корисниот модел може да биде опремен со пневматски, електрични, хидраулични и други механизми за возење за да се реализира далечинскиот управувач и автоматското работење. Каналот на топчестиот вентил е мазен и може да транспортира вискозни течности, кашеста маса и цврсти честички.

Рачниот пловечки топчест вентил е еден вид вентил што излезе во 1950-тите. За половина век, топчестиот вентил се разви во главна категорија на вентили. Топчестиот вентил главно се користи за отсекување или поврзување на медиумот, а може да се користи и за прилагодување и контрола на течноста. Топчестиот вентил за сегменти (топчест вентил со V засек) може да изврши попрецизно прилагодување и контрола на протокот, а тринасочниот топчест вентил се користи за дистрибуција на медиумот и менување на насоката на проток на медиумот. Рачните топчести вентили се именувани главно врз основа на режимот на возење на топчестиот вентил со вртење на рачното тркало или рачка.

 


Време на објавување: 20-11-2020